Veste tristă pentru românii care au credite. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,22%, de la 3,21%, valoarea înregistrată în sedinţa precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
În schimb, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a stagnat la 3,44%, valoarea înregistrată şi în sedinţa de joi.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
CITEȘTE ȘI: INDICELE ROBOR LA TREI LUNI A CRESCUT DIN NOU. LA CÂT A AJUNS
Va exista recesiune, anticipează specialiștii, iar anul 2019 ar putea să fie ultimul din faza de creștere. Ar urma doi ani de ”contracție”.
“Anul 2019 ar putea să fie ultimul an din faza de creştere a actualului ciclu economic. Trebuie să subliniez că este un posibil scenariu prudent de echilibru. Nu este scenariu perfect. Este criticabil, este amendabil şi este foarte posibil să nu aibă loc. 2019 este ultimul an de creştere, urmează 2020 şi 2021 ani de contracţie. Trecerea de la faza de boom la faţa de contracţie nu va fi nici pe departe atât de agresivă precum a fost la ultima trecere. Atunci am sărit de la +7% la -7% contracţie economică. Deci aici vom discuta de unul – două puncte procentuale. Iar apoi de abia în anul 2023 – 2024 – 2025 vom intra din plin, ca să spun aşa, într-o nouă fază de creştere economică şi de refacere. Undeva, în anul 2028, prudent şi echilibrat, România ar putea să adopte euro”, a spus Florian Libocor, economist-șef BRD, preluat de realitateafinanciara.net.